Skillnader i företagskulturer – Finland och Sverige
I dagens globala värld är det nödvändigt att förstå olika kulturer och kunna kommunicera på rätt sätt i olika sammanhang. I affärslivet är det viktigt att ge ett bra intryck om sitt eget land men också om företaget som man jobbar i eftersom konkurrensen är så hård nuförtiden. Därför är det nyttigt att veta några saker om sina partners om man vill lyckas i affärslivet.
Det är bra till exempel att ta reda på hurdana de kommande förhandlingarna är och hur man bör klä sig korrekt. Det är viktigt att bekanta sig med det som gäller tidsuppfattning, planering och deadlines i den andra kulturen. Det lönar sig också att tänka på hur man presenterar sig själv. I en hierarkisk kultur bör man presentera sig med både för- och efternamn samt titel och alltid ha visitkort med sig. I en mer informell kultur är det däremot vanligare att bara använda förnamn.
Kommunikationskulturen i Finland och i Sverige
Trots den geografiska närheten skiljer sig Finlands och Sveriges affärskulturer i någon mån från varandra. Jag ska berätta något om det som jag tycker är det tydligaste. Det första gäller hierarkin. Här i Finland är det ofta chefen som leder arbetet och arbetsplatserna kan vara ganska hierarkiska. I Sverige är det inte alltid så tydligt vem som är chefen och hierarkin på företagen är svagare. Alla tilltalas med förnamn och alla duar varandra.
En stor skillnad mellan finnar och svenskar är beslutsfattande. Vi finländarna kräver snabba beslut och därför är det ofta bara cheferna som står för de flesta besluten. Ledarna behöver inte nödvändigtvis informera alla i personalen och beslutet gäller med detsamma. Svenskarna vill gärna fundera och det tar en längre tid innan man fattar det slutliga beslutet. Beslut fattas ofta efter långa förhandlingar och i beslutsfattandet deltar många personer. I Sverige måste hela personalen vara medveten om beslutet innan det kan fattas.
Det finns också skillnader i tidsuppfattningen. I Finland betyder tid effektivitet: ju mindre man använder tid, desto effektivare är man och det anses vara positivt i affärslivet. Man kan säga att vi är ganska otåliga. I Sverige är tid däremot ett kvalitetsbegrepp: ju mer man använder tid, desto bättre blir resultatet. Svenskarna försöker också förutse kriser och eliminera osäkerhetsfaktorer. Svenskarna är inte så spontana och improviserande som vi. Svenskarna gillar oftast inte överraskningar i affärslivet och behöver tid för att planera och gardera sig för risker.
Vi finnar använder ofta ickeverbala miner och gester i stället för ett verbalt uttryck och väntar oss att motparten förstår vad det är frågan om. Att vara tyst är ett av våra kommunikationssätt och betyder samförstånd. Även om man är tyst, lyssnar man ändå intensivt. Den som har något att säga säger detta och den som lyssnar är tyst tills hon eller han tänkt ut ett svar. Det här sättet kan vara förvirrande i andra kulturer men för oss är det en självklarhet. Svenskarna däremot brukar delta aktivt i diskussionen med småord, mimik och ljud vilket visar att de lyssnar och är intresserade.
Ärlighet är ett viktigt värde i båda länderna. Vi brukar ändå vara superärliga. I interkulturella kommunikationssituationer kan direkthet leda till missförstånd eftersom motparten kan uppleva det som oartigt. Vi visar våra känslor klart och tydligt och kan bli arga ganska lätt. Svenskarna kommunicerar inte lika direkt och undviker konflikter mera än vi. De säger inte gärna ”nej” rakt i ansiktet.
Enligt min åsikt borde vi anamma några beteendemönster från svenskar och tvärtom. Vi finländare kunde till exempel förbättra vårt deltagande i diskussionen och bli mera sociala och svenskarna kunde vara mer spontana och risktagande i affärslivet. Eller vad tycker du?
Elena, Finland
Källor: