Musik i Sverige och Estland

Svenskar växer upp i en ”musikvärld” eftersom musiken är en viktig del av utbildningen. Kommunala musikskolor eller kulturskolor är inte obligatoriska, men de var jättepopulära på 1970- och 1980-talet och är det än idag. På musikskolorna får barn tillgång till olika musikinstrument så att de kan pröva olika instrument innan de hittar ett de gillar. Enligt Sveriges Körförbund sjunger ungefär 600 000 svenskar i kör vilket gör att Sverige har det högsta antalet körer per capita i hela världen.

Svensk och estnisk musik har mycket gemensamt. Folkmusiken har långa rötter i båda länderna och innehåller många ballader. Svenska spelmän spelar mycket dansmusik, till exempel polka, schottis och vals. Fiol och dragspel är vanliga instrument i både Estland och Sverige men nyckelharpan är unik för Sverige och kannel för Estland.

Svenska låtskrivare är kända över hela världen och t ex i USA finns nästan alltid låtar på topplistan som är skrivna av svenskar. Jag tror att den mest kända svenska låtskrivaren och musikproducenten är Max Martin. Hans musik har sålt över 135 miljoner singlar i hela världen. Också Shellback, som arbetar med Max Martin, är berömd och hyllad bland musiker. Många svenska sångare och musikgrupper har uppnått världsrykte, såsom Roxette, ABBA och nuförtiden Zara Larsson, Lykke Li, Robyn, Swedish House Mafia, Tove Lo, osv. Grupper som ABBA har givit andra artister mycket inspiration eftersom de bevisade att svenskar kan bli världskända. Sveriges regering understödjer musiker med Musikexportpriset som ges till någon inom musikindustrin som med sin musik bidragit till svenska musikaliska exportframgångar under det gångna året.

Att Sverige har många bra låtskrivare kan man också se på Eurovisionen. Varje år uppträder artister från olika länder med låtar som är skrivna av svenskar. 2017 skrev svenskar låtar till nio andra länder som till exempel Azerbajdzjan, Bulgarien, Kroatien, Cypern och Schweiz. Estland har inte sjungit låtar skrivna av svenskar, men svenska sångare har representerat Estland två gånger. Först Sahlene 2002, som tog tredjeplatsen i finalen och sedan Sandra Oxenryd 2006, som inte kom till finalen men vann den estniska tävlingen.

Förra året tävlade en berömd estnisk sångerska, Liis Lemsalu, i finalen av den estniska tävlingen Eesti Laul med en låt som var skriven av två svenska låtskrivare, Magnus Wallin och Gustaf Svenungsson. Eurovision är också populär bland svenskar. Melodifestivalen är det mest sedda TV-programmet i Sverige med ungefär 4 miljoner tittare. Överhuvudtaget har svenskar gjort bättre resultat i Eurovision än Estland. Estland har bara vunnit en gång (precis som Finland) men Sverige har vunnit sex gånger och bara ett land har vunnit fler gånger än Sverige.

Jazzmusik är också en populär genre i Sverige. Den introducerades i Sverige på 1910-talet, men dess guldålder var 1950-talet, när många svenska jazzartister hade gott internationellt rykte, t ex Jan Johansson, Åke Hasselgård, Lars Erstrand, osv. På 1990-talet kom ett uppvaknande i den svenska jazzen, när en ny generation innovativa musiker hade vuxit upp. Svensk musik finns alltid representerad på estniska festivaler och tvärtom, särskilt på folk- och jazzfestivaler.

Kertu, Estland