Lars Boström om Estland och ester
Berätta lite om dig själv. Var kommer du ifrån, vad gör du?
– Jag heter Lars Boström. Jag är född på Gotland, uppväxt i Sundsvall och utbildad i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Jag har i hela mitt liv arbetat som företagsledare i små och stora företag och har nyligen gått i pension. Min fru är estniska och vi bor i Stockholm, Tallinn samt Bryssel där min fru arbetar halvtid.
Vad tycker du om ester och Estland?
– Jag känner väl till Estland nu, efter många års vistelse här bland släkt och vänner. Jag har kunnat konstatera att vi i svensk skolundervisning nästan inte fått lära oss någonting om Estland, trots alla århundraden av gemensam historia. Under sovjetperioden mellan 1945 och 1990 upphörde så gott som all information om Estland. För mig har det varit intressant och betydelsefullt att under senare år ha fått kunskaper om Estlands historia via litteratur och samtal med ester. Men det har varit sorgligt att få ta del av de smärtsamma upplevelser som har drabbat nästan alla familjer här. Den styrka och värdighet som människorna har visat i kampen för att försvara sitt land och bevara sin kultur är upplyftande.
Kulturellt är skillnaderna mellan Sverige och Estland inte så stora tycker jag. Det kan nog till stor del förklaras av vår gemensamma historia. När det gäller mat, till exempel, är likheterna stora och skillnaderna av det mer pikanta slaget. De flesta ester förstår nog inte att surströmming av många svenskar anses vara en delikatess.
På musikens område har vi svenskar anledning att vara avundsjuka när det gäller bredden på intresset hos ester att sjunga och spela instrument. Sång- och dansfesten imponerar förstås på alla svenskar i publiken.
Vilka är de största skillnaderna mellan svensk och estnisk (företags)kultur, politik?
– Jag har ingen egen erfarenhet av företagskulturen i Estland men vad jag förstått från mina samtal med estniska företagsledare och från svenskar som arbetat i Estland så finns det skillnader. Svenska företag har som regel en ganska platt organisation jämfört med andra nordiska företag där organisationen är mer pyramidformad. Det finns också olika beslutsstrukturer. I svenska företag fattas många beslut i konsensus medan i Estland liksom i Finland kan det ibland handla mer om ”management by perkele”.
Om du skulle starta ett företag i morgon, skulle du helst göra det i Sverige eller i Estland? Och varför?
– När det gäller frågan om valet av land att starta ett nytt företag i kan man inte svara generellt. Det finns så många faktorer att ta hänsyn till, t.ex. bransch, marknad, kompetens, arbetskraftstillgång, lönekostnader m.m.
Nämn något du tycker om och något du absolut inte tycker om i Estland.
– Det jag tycker om i Estland är människorna och deras vänlighet. Det jag absolut inte tycker om är Reidi tee.
Margit, Estland