Från Let’s Do It 2008! till World Cleanup Day 2018

2007 märkte en estnisk IT-miljonär, Rainer Nõlvak, tillsammans med sina vänner att många av Estlands vackra, gamla skogar användes som dumpningsplatser för olika slags skräp. Efter ett tag presenterade de en ambitiös idé om att städa upp hela landet på bara en dag.

De samlade över 600 volontärer och började utarbeta en mycket detaljerad plan för att organisera en rengöringskampanj. Kampanjen kallades Teeme ära! (Let’s Do It!).

För att arrangera evenemanget samarbetade projektlaget under de följande månaderna med 500 olika estniska organisationer och kommuner. De lyckades lokalisera och kartlägga över 3000 olagliga dumpningsplatser över hela landet.

För att göra detta utvecklade de också en innovativ programvara avsedd för smartmobiler med GPS-mottagare.

Och då kom den stora dagen, lördagen den 3 maj 2008. Över 50 000 människor – 4% av hela den estniska befolkningen – samlades för att städa upp 10 000 ton avfall från fält, gator, skogar och flodstränder. Under normala förhållanden skulle det ha tagit tre år och kostat 22,5 miljoner euro, men de gjorde det för bara en halv miljon euro och på 5 timmar.

Egentligen är den typen av sammankomst – som kallas talgud på estniska – inte så ovanlig. Genom tiderna har släktingar och vänner alltid hjälpt varandra vid större jordbruksarbeten. Detta gjorde hela projektet till en stor framgång.

Det som följde var en ”snöbollseffekt“. Människor runt om i världen började skriva till gruppen och frågade om de kunde städa upp deras länder också. Kampanjen spred sig från land till land: först till Litauen, sedan Lettland, Slovenien, Portugal och många fler.

Snart föddes en ny ambitiös plan – varför inte städa upp hela världen!? Det var då kampanjen World Cleanup 2012 inleddes med 96 länder och över 6 miljoner deltagare.

Två år senare hade redan 12 miljoner människor deltagit i flera Let’s Do It! kampanjer och nätverket bestämde sig för att arrangera en global rengöringsdag år 2018 som skulle engagera minst 5% av världens befolking från Nya Zeeland till Hawaii.

Idag har redan över 200 miljoner aktiva människor i 150 länder anmält sig för att rengöra sina länder lördag den 15 september 2018.

På kartan ovan har länder som redan har aktiva städlag markerats med mörkgrönt, de som är på väg att sätta ihop ett lag är ljusgröna. Till exempel är organisationens svenska partner Håll Sverige Rent mycket aktiv som du kan se i diagrammet.

Kampanjens mål är att inte bara förändra det fysiska landskapet utan att främja miljötänkande. Det är viktigt att informera folk om att det inte är okej att dumpa sopor och att vi alla borde sträva efter samma mål – att göra Jorden, vårt hem, till en renare och vackrare plats. Tillsammans kan vi göra skillnad. Let’s do it!

Helena, Estland