Framgångssaga – ett företag som har lyckats

Från början måste jag säga att ett företag som jag ska beskriva är jätteviktigt för mig. Det var min första arbetsgivare och en plats där jag fick en möjlighet att skapa någon karriär. Det var en plats där jag träffade många nya och intressanta människor och faktiskt började mitt arbetsliv. Så, nu ska jag säga någonting om själva företaget.

Det kallas Malung Industries men jag vet inte hur det är förknippat med Malung som finns i Dalarna. Företaget grundades år 2001 när ett svenskt företag Plastprodukter med 50 års erfarenhet flyttade sin produktionsverkstad till Daugavpils med all produktionsteknik, utrustning, kundbas och erfarenhet. Malung Industries hade två grundare – Plastprodukters norska dotterföretag Centennial och ett lettiskt företag med norskt kapital Norvegijas Riepas. I början gjorde grundaren inga stora investeringar, så företaget kunde inte realisera stora och viktiga beställningar. Det var självklart att konkurrenter och potentiella kunder då inte kunde ta företaget på allvar. Men tack vare företagets ledning har Malung Industries förändrats två år senare. Det blev ett stort företag i staden och det gav mer än 50 arbetsplatser till våra medborgare. Från början tillverkade företaget kontorsmaterial –  mappar, CD / DVD-fickor, ringpärmar, musmattor, skrivbordsunderlägg, visitkortshållare och andra produkter tillverkade av PVC och PP-filmer och arbetade bara med sin största kund IKEA och några andra från Norge.

Med tiden hittade Malung Industries nya kunder bland annat i USA, Storbritannien, Kina, Tyskland, Lettland, Finland, Danmark, Ryssland, Vitryssland och Frankrike. Malung Industries har också breddat sitt sortiment. Företagets årliga omsättning var mer än 1500 000 euro, vilket är jättebra för vår stad. Nu måste jag berätta hur jag blev bekant med det här företaget. Jag var 17 år gammal när jag började arbeta där som en enkel arbetare, faktisk gav det här företaget mig min första lön. På sommaren förpackade jag produkter, klistrade klistermärken och gjorde allt som var nödvändigt. Efter flera år när jag studerade juridik, blev jag företagets jurist – det var en fantastisk och värdefull erfarenhet för mig. Tyvärr, tre eller fyra år sedan sålde den lettiska grundaren sin del och företaget blev helt norskt. Ledningen ändrades också och jag bestämde mig för att avsluta jobbet där. Till slut vill jag säga att under dessa år förvandlades ett litet och oansenligt företag till ett utvecklat och långsiktigt företag, som spelade en jätteviktig roll i mitt liv – därför är den här berättelsen en riktig framgångssaga.

Aleksandrs, Lettland