Finlands högtider

Jag ska berätta om Finlands högtider och hur de firas. De flesta av högtiderna firas på samma sätt som på andra håll i Norden. Det finns dock en del lokala skillnader i firandet inom Finland. Nedan presenterar jag de största högtiderna i Finland.

Påsken

Påsken är årets första stora högtid i Finland. Under påsken klär barnen ut sig till häxor och går runt och hälsar på hos grannarna. De har med sig dekorerade videkvistar och läser upp ramsor med tillönskan om ett lyckligt år. Som tack får de godis eller någon liten sak.

Påskmåltiden består ofta av lamm, till efterrätt äter man den finska rågpuddingsdesserten memma. Memma äts oftast med grädde och socker. Chokladägg är en annan typisk påskdelikatess.

Första maj

Vårens största fest är första maj som kallas Vappen i Finland. Den stora festen äger rum på kvällen före första maj. Då samlas man för en karnevallik gatufest. Studenterna har på sig sina examensmössor eftersom första maj i Finland i första hand är studenternas fest. I min hemstad, universitetsstaden Åbo, är första maj en väldigt stor fest för unga människor. Första maj-firandet i Åbo kan jämföras med valborgsfirandet i Uppsala i Sverige. I hemmen dricker man mjöd (sima på finska) och äter struvor (tippaleipä på finska) och munkar.

Midsommar

Midsommarafton i Finland innebär att man firar årets längsta dag i Norden. Man firar oftast tillsammans med familj och vänner i en stuga ute på landet gärna vid vatten. På midsommarafton badar man ofta bastu och äter därefter någonting gott. Före midsommar bygger man brasor på stränderna som man tänder på midsommaraftonskvällen. Många åker ut med sina båtar för att titta på varandras brasor.

Självständighetsdagen

Finland firar sin självständighetsdag den sjätte december. Då samlas man för att äta middag med familj och vänner. Efter middagen ser man direktsändningen från presidentens självständighetsmottagning. I hemmen tänder man ofta blåvita ljus och ställer dem i fönstren.

Julen

Julen i Finland är förknippad med många traditioner. Julaftonen är den viktigaste dagen under det finländska julfirandet. På julafton äter man gott och får julklappar som jultomten eller julgubben (som vi säger i Finland) kommer med. Man badar ofta bastu på julafton, antingen på morgonen eller på kvällen. Före jul skickar man julkort till släkt och vänner. Alla har julpynt hemma. Inför julen städar man för allt ska vara tiptop på julen. Klockan tolv på julafton utlyses julefriden i Åbo.

Utlysningen av julefriden i Åbo är en nästan 700 år lång obruten tradition. Julen är min absoluta favorithögtid. Jag älskar att slå vakt om jultraditionerna.

Aino, Finland