Festmat i Sverige

I Sverige har mat alltid varit en viktig del av kulturen. Det svenska köket har påverkats av många olika kulturer och många maträtter inspirerats av andra länders mat. Svensk matkultur och svenska mattraditioner består ändå oftast av inhemska traditionella råvaror.

Matlagningen i Sverige har en lång historia och har oftast dominerats av husmanskost. Förr i tiden var maten sällan färsk. Den var oftast konserverad vilket betydde att man åt enklare på vardagarna. Maten bestod oftast av soppa, potatis, bröd, kål, ärtor, sill och fläsk. På julen serverades det färsk mat och på julbordet hade man mycket fisk och kött i olika former. Därför blev jul en av årets största matfester.

Jul

Vardagsmaten i Sverige har på senare år blivit mer och mer internationell men vid högtider och festtillfällen serveras ofta mer traditionella maträtter, som till exempel kött och fisk på julen. Julbordsmat består oftast av olika sorters sill, strömming, ål och lax, men är ändå mest baserad på fläskkött. Nuförtiden äter man mycket köttbullar och prinskorvar men det viktigaste är julskinkan. Vanliga drycker på julbordet är snaps och mörkt öl, och efter maten brukar man dricka glögg och äta nötter. Före julen och på julen bakas det också mycket i Sverige.

Påsk

Maten som äts i Sverige på påsken är lättare än den man äter på julen. På påsken äter man oftast påskägg, med andra ord dekorerade ägg. Man äter också lax och andra fiskrätter och kött, ofta lamm. Nuförtiden äter man också mycket choklad på påsken, men det gör man också i många andra länder.

Midsommar

Midsommar är en viktig högtid i Sverige som alltid firas. Man äter färskpotatis och inlagd sill, såsen är oftast gräddfil med gräslök. På midsommar grillas det också mycket kött och efter maten äter man oftast jordgubbar med vispgrädde.

Kräftskiva

Kräftskiva är en traditionell svensk fest som också firas i Finland. Kräftskivan firas när det är kräftfiskesäsong. Det finns inget fast datum för den men kräftfiskesäsongen börjar i augusti. På kräftskivan äter man kräftor som är kokade i saltat vatten med öl och dillkronor.

Svenska mattraditioner är alltså väldigt olika jämfört med Europas, men ändå väldigt lika de andra nordiska ländernas mattraditioner. Många av de svenska mattraditionerna ser man också som finska mattraditioner, speciellt finlandssvenska mattraditioner. Det finns ändå många undantag och maträtter som är riktigt svenska och troligen är Sverige det enda landet som har ett eget ord för kaffepauser med bulle, alltså fika.

Marc, Estland