Det lettiska köket

Det lettiska köket består huvudsakligen av agrikulturella produkter och kött finns i de flesta maträtterna. Precis som i Litauen, Polen, Ukraina och Ryssland grundar det traditionella lettiska köket sig på lokala produkter såsom kött, fläsk och fiskrätter tillsammans med potatis, kål, vete, korn, lök, ägg och svamp. En stor del av köket är fisk, eftersom Lettland ligger mitt vid Östersjöns kust.

Det lettiska köket är verkligen ett unikt kök och är ofta obekant för många. Det lettiska köket är ganska kaloririkt och med lite kryddor, men köket utvecklas och allt större vikt läggs på säsongens frukt och grönsaker. Traditionella lettiska måltider, som oftast består av griskött, innefattar oftast köttbullar (på lettiska: kotlete) och fläskkotlett. Några av de kända lettiska maträtterna är kokta ärtor med små baconbitar, fisk med lök och rökt och saltad ål. Stekt eller kokt potatis är det mest typiska garneringen i lettisk vardagsmatlagning. I Lettland brukar man äta soppa och det finns många olika typer av soppor, till exempel, kålsoppa, köttbullesoppa, ärtsoppa och tomatsoppa. De förekommer ofta på olika sätt, både som förrätt och huvudrätt.

Skogarna i Lettland är rika på svampar och svamp är en lettisk specialitet.

Som frukost, mellanmål eller tilltugg kan “pīrādziņš” – piroger fyllda med bacon, kött och lök, fungera. De kan serveras varma, kalla och ljumma. Den största favoriten bland eleverna är “pelmeņi” – en slags ravioli men av ryskt ursprung.

Det lettiska köket erbjuder många sorter av bröd- och mjölkprodukter, som är en viktig del av köket. Svart bröd anses vara det mest betydelsefulla. Det finns två sorters grädde i Lettland – sötgrädde (“saldais krējums”) och surgrädde (“skābs krējums”). En annan mjölkprodukt som används i stor utsträckning är “biezpiens” (kvarg). En traditionell lettisk ost är “ķimeņu (Jāņu) siers”, en ost med kummin, som serveras under den lettiska midsommarfesten Jāņi. Den tillverkas inte bara av komjölk utan även av getmjölk.

Till efterrätt äter man ofta frukt och bär och de kan också serveras med sötgrädde (“saldais krējums”). En typisk lettisk tårta är Alexandertårta som är en hallon- och tranbärsfylld bakelse.

Populär dryck i Lettland är “alus” (det är öl och de populära ölsorterna är “tumšais” – den mörka – och “gaišais” – den ljusa), “kvass ” – en dryck som görs på mörkt bröd som får jäsa; vin, mousserande vin, vodka och “balzāms”.  “Balzāms ” är en tjock, svart alkoholhaltig dryck som innehåller ingefära, ekbark, apelsin och cognac.

Vladislavs, Lettland

Läs texten och svara på frågorna.