Är utrikeshandeln viktig för Finland?
Det är ett känt faktum att finsk ekonomi i hög grad är beroende av export. Finland är en så kallad öppen ekonomi. Det innebär att export av varor och tjänster är viktigt för vår samhällsekonomi. Vår lilla hemmamarknad är alltför begränsad för att kunna generera tillräckligt med inkomster till både företagens och statens kassa. På grund av detta måste vi försöka sälja våra produkter utomlands.
Förhållandena är helt annorlunda till exempel i USA. Den amerikanska industrin och de privata konsumenterna i Nordamerika har så mycket köpkraft att exporten är av sekundär betydelse för landets ekonomi. Dessutom är landet rikt på alla typer av råvaror. Därför kan USA karakteriseras som en sluten ekonomi till skillnad från Finland och många andra små europeiska länder som inte kan klara sig utan utrikeshandel och internationellt ekonomiskt samarbete.
Vem köper av oss?
För finsk export är EU den viktigaste marknaden. EUs andel är cirka 60% av vår totalexport. Tyskland har varit vår viktigaste handelspartner under den senaste tiden för både export och import. Sverige är den näst viktigaste exportpartnern för Finland efter Tyskland.
Det är viktigt att notera att skillnaden mellan inrikes- och utrikeshandel inom EU kommer att suddas ut i framtiden om det ekonomiska samarbetet kommer att fördjupas. Man strävar efter ett fullkomligt harmoniserat marknadsområde i Europa utan statliga gränser. Men frågan är om detta mål någonsin kommer att uppnås.
Vår export till Ryssland har minskat de senaste åren. Traditionellt har det vidsträckta och köpstarka Ryssland dock räknats till Finlands mest betydande exportmarknader.
Vad är det vi säljer?
Långt in på 1900-talet dominerades den finska exporten av skogsindustrins produkter, dvs. trävaror, papper och pappersmassa. Med en andel på cirka 20% har skogsindustrin fortfarande stor betydelse för vår varuexport. Trots det har den finska exporten diversifierats starkt under årtiondenas lopp. I dag spelar elektroniska produkter en relativt viktig roll i vår export. Ännu viktigare är produkter inom kemisk industri. Produkter inom metallindustrin, såsom metaller, maskiner, fordon och energiprodukter, är också av stor betydelse.
Det är kanske påfallande att den finska exporten mestadels består av råvaror och produktionsvaror. Slutsatsen är alltså att våra produkter köpes av andra producenter som slutligen säljer den färdiga produkten. Andelen av konsumtionsvaror är inte högre än 10% av den finska exporten – och det är inte mycket. Frågan är alltså: Hur kan vi höja förädlingsgraden av våra exportprodukter? Ett exempel på detta är dansk möbeldesign som är världsberömd; det är mycket mer lukrativt att sälja färdiga möbler än virke.
Det är kanske en bagatell, men exporten av finska alkoholprodukter har ökat på sistone. Internationella inköpare letar efter speciella produkter för krävande kunder som inte nöjer sig med bulkvaror av medelmåttlig kvalitet. I Japan till exempel uppskattar man att alkoholen innehåller endast rena och ekologiska ingredienser.
Som bekant lever vi i dag i ett servicesamhälle. Därför har handeln med olika tjänster fått allt större betydelse även i utrikeshandeln. Cirka 30% av den finska exportinkomsten härstammar från serviceexport. Det handlar mest om IT-service som är efterfrågad i affärslivet. Serviceexporten omfattar juridisk service, bokföringsservice, administration, marknadsföring, marknadsundersökning med mera. Typiskt för denna slags service är att den förutsätter mycket tekniskt kunnande.
Vad är det vi köper?
Det är föga överraskande att Tyskland, Sverige och Ryssland hör till de viktigaste importländerna för Finland. I princip är de produkter som vi inför av samma slag som de vi utför. Importen till Finland består till stor del av energi, råvaror, produktionsvaror och investeringsgods.
Dock är andelen av importerade konsumtionsprodukter betydlig högre än den för de exporterade då importerade konsumtionsvaror utgör över en fjärdedel av importen till Finland. En trolig orsak till detta är att våra inhemska konsumtionsprodukter oftast inte kan konkurrera med de utländska vad gäller pris eller kvalitet. Finland har inte heller några varumärken som är allmänt kända bland konsumenterna på den globala marknaden. Ett känt undantag till detta var det numera uppköpta teknologiföretaget Nokia. Finland som land är inte ett internationellt begrepp liksom Sverige, vars brand är mycket berömt runt om i världen.
Tuomo, Finland